خانه / آموزش تنیس / تاریخچه ورزش اسکواش و قوانین آن

تاریخچه ورزش اسکواش و قوانین آن

تاریخچه رشته اسکواش

 

اسکواش نخستین بار در سال ۱۸۳۰ در مدرسه هارو در انگلستان ابداع شد.  در سال ۱۸۷۴ این رشته ورزشی و مسابقه‌های آن در انگلستان رسمیت یافت و در سال ۱۸۸۳ نخستین زمین اسکواش در شهر آکسفورد ساخته شد.

در سال ۱۹۱۱ قوانین بازی و ابعاد زمین توسط انگلیسی‌ها تعیین شد و به شکل امروزی درآمد.  در سال ۱۹۶۷ فدراسیون بین‌المللی اسکواش با شرکت ۷ کشور تاسیس شد و در سال ۱۹۹۲ نام آن به فدراسیون جهانی اسکواش (WSF) تغییر کرد.

اسکواش از سال ۱۳۲۰ با ورود کارکنان انگلیسی شرکت نفت آبادان و ساخت سالن اسکواش برای آنان وارد ایران شد. نخستین فدراسیون اسکواش ایران در سال ۱۳۵۳ تاسیس، اما پس از یک سال منحل شد و در سال ۱۳۷۲ دوباره راه‌اندازی شد.

مسابقه اسکواش با زدن سرویس آغاز می‌شود و پس از برخورد به دیوار با زاویه‌ای معین وارد زمین سرویس می‌شود.  هر بازیکن به طور یکی ‌در میان توپ را با راکت به دیوار روبرو می‌زند و حریف باید آن را به همان دیوار برگرداند.  ضربه‌ها باید با سرعت و زاویه‌ای زده شوند که حریف نتواند توپ را به دیوار روبرو برگرداند.

بازیکنان و امکانات ورزشی مورد نیاز

 

ورزش اسکواش در بین دو بازیکن و در داخل یک جعبه اتاق مانند انجام می‌شود.  تمام امکانات ورزشی مورد نیاز نیز یک راکت اسکواش (مشابه راکت تنیس، اما با سر کوچکتر) و توپ اسکواش هستند.

توپ اسکواش مخصوص این ورزش است، قطر توپ حدود دو و نیم اینچ بوده و از پلاستیک ساخته می‌شود.

البته انواع توپ‌های اسکواش از لحاظ میزان پرش متفاوت هستند و با پنج سرعت متفاوت حرکت می‌کنند که از حرکت‌های بسیار آهسته (استاندارد مسابقات) شروع شده و به حرکت سریع (استاندارد ابتدایی تر) می‌رسند.

توپ اسکواش، و به ویژه توپ‌های بسیار آهسته، در کل به آهستگی پرش می‌کند، که همین نیز بازگرداندن و هدایت آن برای برخورد با دیوار رو به رویی را دشوار می‌کند.

خطوط بسیاری در زمین اسکواش وجود دارند.  خط اول را خط بیرون رفتن توپ (اوت) می‌گویند (زمین داخل این محدوده، زمین سرویس است).    این خط در امتداد دیوار رو به رو و به سمت پایین دیوار‌های گوشه ترسیم شده است.    هر توپی که از زمین سرویس خارج شود، اوت محسوب شده و بازیکن خاطی یک امتیاز را به حریف خود واگذار کرده است. یک صفحه در قسمت پایین دیوار روبرو قرار دارد که در اصطلاح تکنیکی به آن “تور” می‌گویند.

اگر توپ به داخل صحفه برخورد کند، فول در نظر گرفته می‌شود. در فاصله ۳ پایی صحفه، خط سرویس قرار دارد.  اگر بازیکن بخواهد داور سرویس را قانونی به حساب آورد، باید تمام سرویس هایش به نواحی بالای این خط برخورد کنند.

قسمت عقب زمین به دو قسمت زوایه دار  تقسیم شده است، که بازیکن باید از جلو هر نقطه کار خود را آغاز کند.  در هر یک از این قسمت ها، یک جعبه سرویس وجود دارد و بازیکن در هنگام زدن سرویس یا انتظار دریافت آن باید حدأقل یک پایش را در این محدوده قرار دهد.

امتیازگیری

امتیازگیری به یکی از چهار روشی که در ادامه می‌آید، انجام می‌شود:
۱) قبل از اینکه حریف به توپ ضربه بزند، توپ دو مرتبه با زمین برخورد کرده باشد،
۲) توپ با تور برخورد کرده است،
۳) توپ به خارج از زمین سرویس رفته و یا
۴) بازیکن به عمد قصد جلوگیری از رسیدن حریف به توپ را داشته است.
دو روش برای امتیازگیری اسکواش وجود دارد. روش اول “PAR” نام دارد؛ زمانی که ۱۱ مرتبه شروع بازی با شماست و می‌توانید هم از سرویس‌های خود و هم سرویس‌های حریفتان امتیاز کسب کنید. اما دومی سبک سنتی تری است؛ یعنی زمانی که ۹ مرتبه شروع بازی را در اختیار دارید، اما تنها از سرویس‌های خود امتیاز کسب می‌کنید.
امروزه سیستم امتیازگیری رسمی در سطوح حرفه‌ای و اغلب بازی‌های آماتور نیز، سیستم امتیازگیری PAR یانزده مرتبه‌ای است.

برد بازی

برای برد بازی باید در تعداد ست‌هایی که قبل از شروع بازی تعیین شده، برنده بوده باشید. اغلب ست‌ها در بهترین حالت ۵ بازی هستند، پس هر کسی که زودتر به این شماره برسد، برنده بازی است.

قوانین اسکواش

اسکواش نیز مانند هر ورزش دیگری از قوانین خاصی تبعیت می‌کند که به قرار زیر هستند:
  • بازی را می‌توان به دو صورت انجام داد: دو تیم تک نفره یا دو تیم دو نفره.
  • شما باید با راکت خود طوری به توپ ضربه بزنید که با محدوده‌های تعیین شده روی دیوار رو به رویی برخورد کند.
  • برخورد توپ با دیوار‌های گوشه اشکالی به وجود نمی‌آورد، البته به شرطی که با دیوار رو به رویی برخورد کرده باشد.
  • سرویس خطا زمانی اعلام می‌شود که بازیکن به صورت اتفاقی مسیر حریف خود را بند آورده و قادر نباشد راه حریف را آزاد کند.
  • خطا زمانی گرفته می‌شود که بازیکن به عمد بخواهد راه حریف را بند آورد.
  • در صورتی که بازی با نتیجه ۱۰-۱۰ پایان یابد، بازیکن باید دو امتیاز شفاف را کسب کند تا به عنوان برنده اعلام شود.‌
  • نمی‌توان دو بار به توپ ضربه زد یا توپ را حمل کرد.
  • در هنگام زدن سرویس باید یکی از پا‌های بازیکن در داخل محدوده سرویس قرار داشته باشد، همین قانون در مورد حریف هم صدق می‌کند.
  • برای سرو زدن دو حالت وجود دارد: ۱) بازیکن سرضرب به توپ ضربه بزند یا ۲) بازیکن ضربه را پس از یک بار برخورد توپ با زمین، وارد کند.

توپ‌ها از لحاظ میزان پرش متفاوت هستند و از طریق تعداد و رنگ خال‌های کوچک روی توپ از یکدیگر تمیز داده می‌شوند:

  • توپ دو خال زرد: توپ بسیار آهسته و توپ استاندارد مسابقات امروزی است.
  • توپ تک خال زرد: این توپ بسیار آهسته است.
  • توپ تک خال قرمزاین توپ از سرعتی متوسط برخوردار است.
  • توپ تک خال آبی: توپ سریع ورزش اسکواش است.

همچنین ببینید

در تنیس حرفه ای چه نکاتی باید رعایت شود؟

در تنیس حرفه ای چه نکاتی باید رعایت شود؟ می خواهید تنیس حرفه ای را …

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *